Bemiddeling & Juridisch advies

THE POWER OF MEDIATION



Bent u klaar om uw conflict anders aan te pakken dan via de rechtbank ?


Bemiddeling is :

  • samen onderhandelen en samen beslissingen nemen
  • beiden evenveel spreekrecht hebben
  • beiden alle nodige informatie verkrijgen


WAT IS DAT NU EIGENLIJK BEMIDDELING ?

Bemiddeling is een eenvoudige en vaak efficiënte manier om zelf conflicten op te lossen met behulp van een bemiddelaar.


Het is het proces waarbij een neutrale en onafhankelijke tussenpersoon, de bemiddelaar, twee of meerdere mensen begeleidt om via gesprekken zelf tot een overeenkomst te komen. De basisprincipes van bemiddeling zijn vrijwilligheid, vertrouwelijkheid, onafhankelijkheid en onpartijdigheid.


De betrokkenen doen zelf een beroep op een erkend bemiddelaar om hen te ondersteunen om uit het conflict te raken. Zijn taak bestaat erin de betrokkenen te ondersteunen om met elkaar in gesprek te gaan en zelf vanuit hun behoeften tot een oplossing en afspraken te komen met kennis van zaken. Bemiddeling is een vrijwillig en vertrouwelijk proces voor het omgaan met verschillen en conflicten waarin de betrokkenen zelf de meest geschikte uitkomst bepalen.


Waarom zie ik bemiddeling als DE oplossing ?


Als ik optreed als bemiddelaar ga ik in alle neutraliteit en vertrouwelijkheid ervoor zorgen dat jullie SAMEN jullie conflict kunnen oplossen.


Ik werk dan als schakel tussen beiden om de nodige basiscommunicatie te herstellen en er zo voor te zorgen dat ondanks alle moeilijkheden en spanningen jullie toch tot een respectvolle oplossing kunnen komen.


De bemiddelaar creëert de ruimte om constructief met elkaar te praten en inzicht te geven in het emotionele proces van de ander. Een bemiddelingsgesprek is een ontmoetingsgesprek over verschillen.


Men zoekt samen naar een gezamenlijk gedragen akkoord dat evenwichtig is en waarin de belangen van beide partijen en de kinderen vertegenwoordigd zijn.

Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke win-win situatie: een akkoord dat voor alle betrokkenen aanvaardbaar is maar ook dat op lang termijn haalbaar is.


Uiteraard moet er ook aandacht besteed worden aan de juridische kant: bij een echtscheiding of het opstellen van een regeling voor de kinderen, zal ik ervoor zorgen dat de gemaakte afspraken in een sluitende en juridisch onderbouwde overeenkomst worden gegoten.

Deze overeenkomst kan vervolgens neergelegd worden ter griffie van de Familierechtbank.


Als bemiddelaar zal ik niet degene zijn die de oplossing voorstelt: ik neem het conflict niet uit jullie handen om het boven jullie hoofden uit te klaren, maar ik help jullie om zelf tot een oplossing te komen.


Mensen die conflicten ervaren zijn meer dan wie dan ook gekwalificeerd om een oplossing te vinden die bij hen past.  De bemiddelaar helpt iedereen om zijn belangen te definiëren en een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is.


Dit verhoogt de kans dat iedereen zich achteraf in de gemaakte afspraken kan terugvinden en het ook gemakkelijker zal zijn zich aan deze afspraken te houden.


Conflict houdt je gevangenen in een strijd die je soms als totaal onoplosbaar ziet.

Ik help jullie om die strijdbijl erbij neer te leggen en om samen naar een duurzame oplossing te zoeken die rust aan alle partijen zal brengen.


Er zal altijd een verschil zijn in visie, beleving en gevoel: dat mag en kan. De bedoeling is om het verschil en overeenkomsten met elkaar te verbinden zodat we een oplossing op maat vinden.


Aarzel dus niet en probeer “the power of mediation” ! 



vraag meer info

Wat is mijn aanpak ?

Iedere bemiddelaar werkt anders.  Ik heb mijn eigen traject ontwikkeld, maar dit traject kan ik aanpassen aan jouw unieke situatie.


In het algemeen werk ik als volgt:


We beginnen met een gemeenschappelijk intakegesprek.  De bedoeling is om na te gaan wat jullie wensen zijn en hoe we dat samen gaan doen. Het bemiddelingsprotocol wordt ook toegelicht.


Nadien kunnen we overgaan tot een eerste individuele sessie met elk van jullie of naar een gemeenschappelijke sessie.


Sowieso gaan we tijdens de bemiddeling een traject volgen, een pad met verschillende fases. 


Het is belangrijk om de tijd te nemen voor deze verschillende fases.


We streven naar een lange termijnoplossing waarbij het dus belangrijk is om na te gaan wat er allemaal speelt (zowel rond feiten, emoties, gevoelens, bekommernissen, belangen, .... ).


De bedoeling is om samen uit te komen op verschillende mogelijke oplossingen en scenario's en deze nadien samen te bespreken en uit te werken.


Eens jullie een akkoord hebben bereikt, zullen we de afspraken op papier zetten en valideren.


Dit akkoord kan dan ook worden voorgelegd voor homologatie aan de rechter.




Welke bemiddeling?

Echtscheidingsbemiddeling, ouderschapsbemiddeling, burgerlijke bemiddeling

Echtscheidingsbemiddeling


Als bemiddelaar begeleid ik jou doorheen jouw scheidingstraject.


Jullie worden begeleid bij de nodige keuzes en beslissingen voor jullie echtscheiding.

Vooreerst wordt aandacht besteed aan waar jullie staan in het scheidingsproces. Willen jullie allebei scheiden?

Er wordt aandacht besteed aan het emotioneel proces en de verwerking van de echtscheiding.

Als jullie definitief hebben uitgemaakt dat jullie daadwerkelijk uit de echt willen scheiden, komen we samen tot een echtscheidingsovereenkomst op maat.

Als 2 ouders uit elkaar gaan, is dat voor alle
kinderen, ongeacht de leeftijd, een heftige gebeurtenis die hun veilige en vertrouwde wereld op zijn kop zet. Ouders maken zich vaak zorgen over het effect van de scheiding op de kinderen. Hun schuldgevoel overheerst.

Wanneer kinderen betrokken zijn bij een familiaal conflict of een scheiding is het
belangrijk ook naar de kinderen te luisteren. Kinderen willen het gevoel hebben dat ook met hen rekening gehouden wordt. Neem afstand van het probleem en bouw samen als ouder met uw ex-partner aan de gewenste toekomst voor uw kind.


Wat kunnen we samen regelen  :

  • de uitoefening van het ouderlijk gezag,
  • de verblijfsregeling,
  • de onderhoudsbijdrage voor de kinderen en de bijdrage in de buitengewone kosten,
  • de regeling of verdeling van de woning en een eventueel persoonlijk onderhoudsgeld voor de ex - partner.
  • de verdeling van de rekeningen, verzekeringen, pensioensbijdrage of erfenisregeling.


Eens dit allemaal geregeld is dien ik het volledige echtscheidingsdossier in bij de Familierechtbank.


Ouderschapsbemiddeling

 

Ouderschapsbemiddeling is voor samenwonenden of al gescheiden ouders, die uit elkaar willen gaan en minderjarige kinderen hebben.

 

Een scheiding is voor veel kinderen zwaar te verwerken. Hun vertrouwde omgeving verandert, ze hebben verlatingsangst, voelen zich onzeker, voelen zich soms schuldig … Wat het voor de kinderen nog zwaarder maakt is wanneer de ouders oorlog voeren en zich laten lijden door hun emoties ( en dit dan soms nog in het bijzijn van de kinderen). Als ex-partners blijf je ouder voor het leven.

 

Een bemiddelaar waakt steeds over het belang van de kinderen.

 

Een kind dat ‘gehoord’ wordt in een scheidingsproces voelt zich veel beter dan kinderen waaraan geen aandacht wordt besteed.


Wanneer kinderen betrokken zijn bij een familiaal conflict of een scheiding is het belangrijk ook naar de kinderen te luisteren. Kinderen willen het gevoel hebben dat ook met hen rekening gehouden wordt.

Neem afstand van het probleem, maar bouw samen als ouder met uw ex-partner aan de gewenste toekomst voor uw kind.

 

Zoals in een echtscheidingsbemiddeling kaarten we de volgende thema's aan :

 

  • de uitoefening van het ouderlijk gezag,
  • de verblijfsregeling,
  • de onderhoudsbijdrage voor de kinderen en de bijdrage in de buitengewone kosten,
  • de regeling of verdeling van de woning,
  • de verdeling van de rekeningen, enz.

 

Jullie komen samen tot een ouderschapsovereenkomst. Een goed uitgewerkte en doordachte overeenkomst verkleint de kans op conflicten na de scheiding, wat het belang van het kind en diens toekomst alleen maar ten goede kan komen.

 

De ouderschapsovereenkomst kan worden ingediend bij en gehomologeerd door de Familierechter, waardoor ze afdwingbaar wordt.

 

Zelfs met deze efficiënte aanpak kunnen er enkele jaren na het uiteengaan toch conflicten ontstaan, want jullie levens veranderen. De kinderen worden groter, er komen nieuwe partners en de communicatie kan moeilijker worden.


Ook in dat geval kan ouderschapsbemiddeling de oplossing zijn.

 

Aanvaarden dat je geen of weinig invloed hebt op de nieuwe situatie of het nieuwe gezin van de andere ouder, is niet gemakkelijk, maar speelt een belangrijke rol in de ouderschapsbemiddeling. Wat je niet kunt veranderen, kun je beter loslaten.

 

Nieuwe afspraken worden opnieuw gemaakt in een overeenkomst op maat, volledig aangepast aan de nieuwe situatie en ieders noden.

 


Burgerlijke Bemiddeling 


Wat zijn "burgerlijke" geschillen ?


  • huurgeschillen,
  • geschillen tussen erfgenamen,
  • burenruzies,
  • geschillen tussen mede-eigenaars,
  • factuur geschillen,


Share by: